top of page

- om kreative prosesser
- om visuelle dagbøker

- om digitale kollasjer

- om skissebøker

- om å utvikle sitt eget uttrykk

  • b-facebook
  • Pinterest Black Round
  • LinkedIn Black Round

INSPIRASJON

Book by its cover

The Jealous Curator

Svein Nyhus: Bildebokskolen

Brainpickings

Sketchbookproject

Redfoxpress

 

 

 

INTERVJU: ELIN MACK


Når mørket senker seg går collagekunstner Elin Mack på tjueraid blant plakatsøyler og oppslagsvegger i inn- og utland. På jakt etter levde strukturer og med fascinasjon for skrift i offentlig rom, samler hun typografiske elementer til sine collager og malerier.

Elin printer sine digitale collager på lerret og maler videre med akryl. Hun bruker PIGS imaging i Oslo, som hun anbefaler varmt. De printer på lerret og Giclée trykk (Kunsttrykk fra blekkskriver med lysekte farger og syrefritt papir.)

- Kan du si noe om bakgrunnen din, om hva du mener har påvirket og inspirert deg i din utvikling som kunstner? Jeg har jobbet som kunsthåndverker (keramiker) i ti år, og som grafisk designer i tjue år. Tror det er en naturlig utvikling at jeg tok det videre til billeduttrykk. Når jeg arbeider med overflater, strukturer og detaljer, bruker jeg kunsthåndverkeren i meg, og når jeg arbeider med det formale, med komposisjon og farge, bruker jeg min erfaring som designer. Tiden som grafisk designer har gitt meg grundig kunnskap om skrift og typografi og en ganske dyp kjærlighet og respekt for det skrevne ord og diverse alfabeter. Menneskets behov for å ytre seg skriftlig i det offentlige rommet fascinerer meg veldig. I bildene mine tar jeg fatt i dette språket. Hvis jeg har et personlig uttrykk, er det både en lek og undersøkelse av ord og bokstaver, og det å vise det estetiske i materialet og i det forgjengelige.

- Hva inspirerer deg?

Jeg blir inspirert av alt jeg ser, ting som ligger på gata, skygger på en vegg, eller visne blader med rim på. Jeg fotograferer med iPhonen hver dag.

Jeg er så heldig å ha deltidsjobb på Museet for Samtidskunst, og får masse inspirasjon fra utstillingene, arrangementene og bøkene i butikken. Jeg er veldig inspirert av kunstnere fra 50-, 60- og 70- tallet f. eks. Jaques Villegle, Mimmo Rotella og Raymond Hains. Av samtidskunstnere er jeg stor fan av den amerikanske collagekunstneren Mark Bradford. Jeg er også veldig glad i kalligrafi og har bl.a studert tibetansk kalligrafi med en tibetansk Lama (buddhistlærer).

Elin kombinerer abstrakt kalligrafi med typografiske fragmenter trykket på lerret.

- Hva gjør du aktivt for å hente inspirasjon, og hvor finner du det?

Jeg blir inspirert av å se film, høre musikk eller lese bøker. Jeg går også på utstillinger og følger kunstblogger, Instagram, pinterest etc. Bare å gå en tur i byen kan være nok inspirasjon. Men det kan også bli for mange inntrykk, så det kan heller være behov for å koble ut tankene, da mediterer jeg eller gjør yoga. Jeg er veldig fascinert av skrift i det offentlige rom. Fra personlige uttrykk på dovegger, grafitti og street art, til plakater og skilt. Vegger med plakater som blir revet ned, erstattet med nye som limes oppå, før de blir revet ned på nytt. Uttrykket som blir skapt gjennom disse tilfeldighetene, dekonstruert og fragmentert, skaper nye historier over tid. Det er også sårbare uttrykk fordi det er så forgjengelig, neste dag er det kanskje revet ned, tagget eller klistret på.

Elins arbeider har bl.a kommet ut i bokform hos REDFOXPRESS i Irland. Her vises arbeider fra Elins bok "Absence of logic" fra serien C´est mon Dada. (Les mer om Dadaismen her).

- Hvorfor er det viktig for deg å skape bilder/jobbe kunstnerisk? Jeg har ikke behov for å pådytte eller overbevise med noen "sak". Noen tror det ligger en skjult mening i bildene mine fordi jeg jobber så mye med skrift og bokstaver, men jeg prøver tvertimot å ta vekk meningen. Det er på en måte det meningsløse som fascinerer meg. Slik som Dadaistene, det absurde og det nye som oppstår nettopp av oppløsningen.

Samtidig er jeg opptatt av form, farge og av balanse. Og det estetiske selvfølgelig. Men det estetiske må ikke ta overhånd slik at det blir "pynt". Det prøver jeg å styre unna, og som gammel designer er det virkelig en utfordring. Som billedkunstner jakter jeg på en slags sannhet og det fører meg gjennom mye omveier og "kratt".

- Har identitet noe med dette å gjøre?

Man må jo identifisere seg med arbeidene, ellers er det ingen vits i lage bilder. Det er en utlevering, selv om det er abstrakte ting. Så det har mye med identitet å gjøre, ja.

- Hva er din passion? Hvis jeg slipper å se på klokka, har jeg evnen til å hengi meg i nesten alt jeg gjør. Jeg skjønner ikke hva det er å kjede seg, for meg går tiden alltid for fort. Det er en stor irritasjon for mine nærmeste og for dem som lager avtaler med meg. Men når jeg har tid på atelieret og er inne i en flyt, da går timene. Det er da de fine tingene kommer, nesten av seg selv.

OM MOTSTAND

Opplever du noen gang motstand i prosessene dine? Hvis så: - Hva er motstand for deg?

For lite selvtillitt, prestasjonsangst og utprøving av for mange retninger og teknikker. Hvis jeg prøver å være for "flink" eller "riktig" stokker det seg helt. Det blir dårlige greier. Motstand er også å ikke få vist det man lager. Det er vanskelig å få utstillingsplasser, og gallerister tar ofte 50% av salget, da inklusive alt materialet og rammer etc man har lagt ut for. I disse dager er det også gjort en undersøkelse som viser at stort sett alle kunstnere lever av andre ting enn kunsten fordi det er så vanskelig å tjene penger på kunst. Dermed er også tiden motstand, altså tiden man ikke får konsentrert seg om det kunstneriske arbeidet. Det er ikke lett å skru på kreativiteten hvis man har en dag på atelieret i ny og ne innimellom annet inntektsgivende arbeid. - Kan motstand være bra?

Det kan være bra når motstanden kommer fra andre. Hvis noen faktisk ser hva du holder på med og kommer med konstruktiv kritikk. På den annen side skal man ikke høre for mye på andre, for jeg vet egentlig selv når noe er bra. Det er det å stole på den bevisstheten som er vanskelig.

- Hva lærer du av motstand?

Hvis jeg virkelig har slitt med noe som blir bra, da har jeg kommet videre, også i forhold til dette med selvsensuren.

TEKNIKK - Hva slags forskjellige teknikker jobber du med? Collage, maleri, foto. Har jobbet med digitaltrykk, men for tiden liker jeg å jobbe direkte med materialet og det håndverksmessige. - Har du noen favorittredskaper? Det må være plakatene som jeg klipper og river i og dekonstruerer. Jeg finner dem ute i byen om natta. Det er veldig spennende og gøy.

- Har du noen råd å dele i forhold til arbeidsprosess og det å jobbe med collager?

Jeg tror det er viktig å ikke stivne i ett uttrykk, selv om man har hatt suksess med det. Det viktig å leke og prøve nye ting, plutselig sier det bare pang, så sitter det. Jeg har jobbet mye med digitale collager, men så synes jeg plutselig det ble altfor planlagt og stivt. Jeg har ihverfall en periode nå hvor jeg jobber mer intuitivt med papir som jeg river og klistrer i flere lag. De digitale collagene har jeg printet på lerret og malt videre på med akryl. Disse har jeg printet hos PIGS i Oslo. Fotografier (av plakatvegger) trykker jeg på FineArt Hahnemüller papir. Dette har jeg gjort hos KonstExpo i Sverige.

- Hva tenker du i forhold til det å finne sin egen stil/utvikle sitt eget uttrykk? Da tror jeg man bare må lytte til magefølelsen og stole på det som fungerer for en selv - og som rører borti noe viktig. Selvom man ser annen fantastisk kunst, er det ikke nødvendig å gjøre det samme. Alle har et helt unikt utrykk og en egen "misjon" Det er ikke sikkert det er noen andre som skjønner det, men så lenge man skjønner det selv er det bare å holde på.

Økende internasjonal interresse for Elins arbeider: Et av hennes bilder pryder bl.a president suiten i hotell Sheraton, Colorado USA, og nå er hun igang med arbeider til prosjekter i Italia og Brasil.

- Har du noen spennende prosjekter du holder på med nå?

I tillegg til to prosjekter hos REDFOXPRESS i Irland er jeg nå blitt invitert av Fundacion Sarenco i Italia til å være med på en utstilling og en bok om Visuell Poesi i Europa, og til en internasjonal utstilling med samme tema i Brasil. Begge deler finner sted i 2015. Det er smale greier, men nå var det noen der ute som skjønte hva jeg holder på med, og det var utrolig deilig!

- eller et drømmeprosjekt?

Jeg skulle gjerne hatt et utsmykningsprosjekt der jeg plasserer noe av disse arbeidene tilbake i det urbane uterommet - slik som utgangspunktet.

Elins bilder har bl.a vært utstilltGalleri Point og i galleri Ramfjord i Oslo.

Se mer av Elins arbeider her. elinmack.tumblr.com Saatchi Art

Macks manus på Facebook


bottom of page